در سفره های ایرانی، برنج یکی از اصلی ترین مواد غذایی است. برنج ایرانی به دلیل عطر و طعم منحصر به فردی که دارد جایگاه ویژه ای در میان مصرف کنندگان به خود اختصاص داده است. با توجه به تنوع برنج، شناخت ویژگی های آن برای تشخیص کیفیت برنج ایرانی از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این مقاله، به بررسی روش های تشخیص کیفیت برنج ایرانی می پردازیم.
بررسی ظاهر دانه ها
- شکل و اندازه دانه ها: برنج ایرانی با کیفیت دانه های بلند و باریک دارد و همچنین دانه های برنج سالم و با کیفیت یکدست و بدون شکستگی یا دانه های خورد شده است.
- رنگ: برنج ایرانی مرغوب نیمه شفاف است و رنگ سفید مایل به کرم دارد و یا به اصطلاح شیری رنگ است. اگر دانه های برنج سفیدک داشته باشند، نشانه ی بی کیفیت بودن برنج است. زیرا این برنج در زمان پخت خرد و شکسته می شود.
شفافیت: دانه های برنج ایرانی نیمه شفاف هستند. برنجی که بیش از حد کدر یا شفاف باشد از کیفیت مناسبی برخوردار نیست.
عطر و طعم
برنج ایرانی در مقایسه با برنج های خارجی عطر و طعم بیشتری دارد، حتی در زمانی که خام هستند نیز می توانید متوجه عطر خاص آن شوید و این ویژگی برنج ایرانی را از برنج های خارجی متمایز می کند. اگر برنج بوی تند، غیرطبیعی و یا شبیه به نم و کهنگی داشته باشد، از کیفیت مطلوبی برخوردار نیست.
آزمون پخت
برنج ایرانی با کیفیت پس از پخت به خوبی قد می کشد و دانه های آن از هم جدا می شود. در هنگام پخت برنج با کیفیت ایرانی دانه ها نباید به هم چسبیده یا خمیر شوند و باید به راحتی از یکدیگر جدا باشند. همچنین دانه های برنج پس از پخت باید نرم و لطیف باشد و بافت خود را حفظ کند.
از دیگر روش تشخیص کیفیت برنج ایرانی می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- برنج را خیس کنید اگر پس از گذشت ۴ تا ۵ روز کپک زد برنج شما برنج مرغوب ایرانی است.
- مقداری برنج را در ظرفی شیشه ای بریزید و مقابل نور خورشید قرار دهید. اگر برنج کپک زد، برنج ایرانی است زیرا برنج با کیفیت و طبیعی اگر در معرض نور خورشید قرار بگیرد کپک می زند.
- برنج را روی آتش قرار دهید. برنج بی کیفیت زمانی که در معرض آتش قرار بگیرد دود می کند و آتش می گیرد اما برنج ایرانی با کیفیت برشته می شود.
- برنج را داخل مقداری آب بریزید. برنج ایرانی با کیفیت در آب ته نشین می شود. اگر برنجی روی آب بماند، بی کیفیت و غیرقابل مصرف است.
- در آزمایشگاه ها به وسیله مواد شیمیایی نیز می توان میزان ناخالصی ها، رطوبت و درصد شکستگی دانه ها را تعیین کرد. برنج با کیفیت پایین میزان ناخالصی بیشتری دارد. همچنین در آزمایشگاه می توان با اندازه گیری میزان پروتئین و نشاسته برنج کیفیت آن را سنجید. برنج هایی با پروتئین و نشاسته کمتر معمولاً کیفیت پایین تری دارند و ممکن است پس از پخت نرم تر باشند و خوش طعم نباشند.
نتیجه گیری
تشخیص کیفیت برنج راه های متفاوت و گوناگونی دارد. از بررسی ظاهری و تست های فیزیکی گرفته تا تحلیل های شیمیایی و حسی، هر کدام از این روشها می توانند به شناسایی بهتر برنج کمک کنند. با استفاده از این روش ها شما می توانید برنجی با کیفیت بالاتر و طعم و بوی بهتری را انتخاب کنید.
ما در صنایع غذایی فرانگر زرفام تلاش میکنیم برنج اصیل ایرانی با کیفیت در بازار عرضه کنیم تا بتوانیم سهمی در افزایش کیفیت ارزش غذایی هموطنان عزیز کشورمان داشته باشیم.